Mai putem vorbi astazi despre nesupunere civila?

Nu stiu cati dintre voi cunosc conceptul de ”nesupunere civila”? Probabil o buna parte, dar cati au ajuns sa-l implementeze? Puteti sa nu raspundeti la aceasta intrebare. Am avut o dezbatere intreaga cu o prietena pe seama acestui concept, dar mai ales, pe seama ideii daca mai exista astazi nesupunerea civila si daca este necesara, de aceea m-am documentat putin despre subiect si tin sa-l impartasesc cu voi.

Nesupunerea civila este o manifestare non-violenta impotriva deciziilor puterii de stat, refuzul de a se supune anumitor legi, norme si hotarari ale guvernului care sunt considerate nelegale sau contrare interesului comun. Manifestari ale nesupunerii civile sunt: refuzul de a plati taxe si impozite, greva prin sedere, blocarea cailor de acces, ocuparea unor spatii publice, neexecutarea legilor, etc.
Fundamentul nesupunerii civile apartine scriitorului si filosofului american Henry David Thoreau. Intamplarea care marcheaza originea conceptului este urmatoarea: la 25 iulie 1846, acesta se intalneste cu un colector de taxe si, deoarece refuza sa plateasca o taxa speciala destinata finantarii razboiului intre Mexic si S.U.A, este condamnat la o zi de inchisoare. Aceasta experienta l-a influentat puternic pe Thoreau. In urmatoarea perioada el a tinut mai multe conferinte, iar notiunea de „civil disobedience” apare pentru prima data in lucrarea sa „Essay on Civil Disobedience”. Thoreau considera chiar datoria cetatenilor de a se opune prin acte non-violente unor norme, emise de catre stat, care pot leza sau lezeaza binele comun.

Cel mai faimos sustinator al nesupunerii civile a fost parintele independentei Indiei si initiatorului miscarilor de revolta neviolente Mahatma Gandhi. El a fost pionierul miscarii “satyagraha”, care se identifica prin nesupunerea civila non-violenta. Gandhi a inceput Marsul sarii impotriva monopolului britanic, doar cu cateva zeci de adepti. Parcurgand cele 400 de kilometri spre Ocean, in final multimea a ajuns la zeci de mii. Gandhi a influentat diverse miscari politice si lideri importanti. Unul dintre acestia a fost Martin Luther King, lider al luptei pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii, care vorbeste despre visul sau in unul dintre cele mai celebre discursuri din intreaga istorie a omenirii, rostit pe 28 august 1963, in prezenta unui sfert de milion de oameni adunati in fata Memorialului lui Abraham Lincoln din capitala federala a Americii.
Pe parcursul istoriei, semnificatia conceptului de nesupunere civila s-a aprofundat si a suportat diverse interpretari.

Conotatia pe care i-au adus-o conceptului marii adepti ai luptei non-violente pentru drepturile civile este una a nonconformismului, a aspiratiilor inalte la libertate si echitate sociala. Important este faptul ca aceasta a fost si continua sa reprezinte o conditie importanta a democratiei. Nu pot, insa, sa nu ma intreb daca acest concept de nesupunere civila nu a devenit astazi un instrument in mainile marilor puteri.

FacebookGoogle+TwitterLinkedIn