Femei cu povesti de viata interesante de care nu ati auzit inca

Roza Shanina. Roza era un lunetist sovietic care a ucis 59 de oameni in Al Doilea Razboi Mondial. Dupa ce a murit fratele sau a intrat in armata in 1941. A fost voluntar si a fost in linia intai, ceea ce nu se concepea in acea vreme, mai ales daca erai femeie. Nu a fost chiar prima femeie lunetist, dar era foarte buna la precizie si numar de combatanti omorati. In batalia de la Vilnius a reusit sa ucida 12 inamici si si-a perfectionat si tactica omorarii a doi oameni cu un singur glont.

A primit multe distinctii din partea statului, un ziar canadian din 1944 a vorbit despre performantelor sale numind-o teroarea nevazuta din Prusia de Est. Shanina a fost omorata in timp ce acoperea un comandant de artilerie ranit. Este eror al Uniunii Sovietice. A luptat intr-o perioada in care femeile lunetist erau retrase din lupta si cand femeia nu se implica in lupta.
Niloofar Rahmani. In Afghanistan, pana in 2001, cand au venit americanii, femeile nu prea puteau face mai nimic. Daca aveau sub opt ani nu mergeau la scoala, nu aveu voie sa aiba un birou, nu plecau din casa fara escorta. Dupa ce au plecat talibanii lucrurile s-au mai schimbat pentru femei. Niloofar a fost prima femeie care a zburat din istoria tarii.

A fost si prima femeie pilot din armata afghana. Desi a primit amenintari cu moartea a continuat sa isi faca treaba. A fost recunoscuta international drept prima femeie care a pilotat un avion in armata afghana. Departamentul de Stat a recompensat-o in 2015 cu International Women of Courage Award. Rahmani a ramas in SUA dupa ce amenintarile cu moartea s-au intensificat. A primit azil in SUA in 2018 si vrea sa devina un pilot militar in Fortele Aeriene Americane.

FacebookGoogle+TwitterLinkedIn